Exkurze do předvánoční Vídně

V posledním školním týdnu tohoto kalendářního roku se žáci 2.stupně vypravili do krásné, světýlky obklopené Vídně, aby nasáli předvánoční atmosféru. Naše výprava začala v samotném srdci Vídně, kde jsme za přítomnosti zkušených průvodců měli možnost navštívit náměstí Marie Terezie, na němž se nachází bezesporu jedna z nejkrásnějších soch v Rakousku, mohli jsme se vyfotografovat před budovou přírodovědného muzea, odkud jsme pokračovali až ke Katedrále sv. Štěpána (německy Stephansdom). Tento nejvýznamnější katolický kostel ve městě je současně také nejvýznamnější vídeňskou gotickou stavbou a jedním z hlavních symbolů Vídně.

Naše další kroky pak mířily k Vídeňské radnici, před níž se o tu správnou vánoční náladu postaraly adventní trhy. Právě ty nás už z dálky vítaly vůní místních specialit, hlukem davu a v neposlední řadě krásnou vánoční výzdobou. Poslední zastávkou našeho výletu byly jedny z nejkrásnějších adventních trhů s nevšední atmosférou, a to přímo před zámkem Schönbrunn. V místních stáncích si žáci mohli prohlédnout či zakoupit stovky vánočních ozdobiček a dekorací, svíčky, tradiční dřevěné louskáčky, typické pečené kaštany, nebo další rozmanité pochutiny. Všichni si výlet náležitě užili, a tak jsme, s plnými břichy a vánoční náladou, vyrazili zpět k domovu.

Děkuji všem zúčastněným žákům, pedagogům, průvodcům a také pánům řidičům, bez kterých by celý tento krásný výlet nemohl proběhnout a všem přejeme krásné prožití vánočních svátků a šťastný vstup do nového roku.

Zapsala: Mgr. Blanka Toufarová